معاون پژوهش و فناوری دانشگاه پیام نور، در نشست مشترک با مدیران شرکت دانش بنیان بهارستان کیش
.
به گزارش روابط عمومی، دکتر محدثی زرندی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه پیام نور، در نشست مشترک با مدیران شرکت دانش بنیان بهارستان کیش، با اشاره به روند توسعه اکوسیستم فناوری و نوآوری در این دانشگاه، از گسترش مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری، و صندوق پژوهش و فناوری خبر داد.
وی اظهار داشت: مجموعه دانشگاه پیام نور از سال ۹۰ و ۹۱، پس از طی فرآیندهای آموزشی و پژوهشی، مسیر توسعه فناوری را آغاز کرد. نخستین مراکز رشد دانشگاه از سال ۹۱ بهصورت غیررسمی فعالیت خود را آغاز کردند و در سال ۹۴، با دریافت مجوزهای رسمی، دانشگاه بهطور جدی وارد این حوزه شد.
در ادامه، فعالیت در اکوسیستم نوآوری از سال ۹۷ با راهاندازی نخستین مراکز نوآوری و فناوری تحت نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین، اولین مرکز صنایع خلاق دانشگاه با همکاری معاونت علمی در سال ۱۴۰۱ آغاز به کار کرد.
وی افزود: در دوره اخیر، تلاش ما بر این است که با ایجاد ساختارهای پایدار در دانشگاه، چرخه اکوسیستم فناوری را تکمیل کرده و دانشگاه را توسعه دهیم. خوشبختانه در چهار تا پنج ماه گذشته، با نگاه ویژه ریاست و مجموعه مدیریتی دانشگاه، در این حوزه، پیشرفتهای چشمگیری حاصل شده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه پیام نور با اشاره به راهاندازی صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تصریح کرد: موفق شدیم مجوز تأسیس این صندوق را دریافت کنیم و هماکنون در مرحله راهاندازی آن قرار داریم. علاوه بر این، بر اساس توافقات اخیر، در برخی استانها پردیس علم و فناوری دانشگاه در حال پیگیری است و قول مساعد برای راهاندازی آن داده شده است و نیز دانشگاه در حال برنامهریزی برای راهاندازی پارک علم و فناوری و نخستین پارک مجازی علم و فناوری است.
وی در ادامه به ظرفیتهای علمی و تخصصی دانشگاه اشاره کرد و گفت: دانشگاه پیام نور با برخورداری از هفت دانشکده در سطح کشور و بیش از ۳۲۰۰ عضو هیأت علمی، بستری مناسب برای همکاریهای علمی و پژوهشی در سطح ملی فراهم کرده است. ظرفیت دانشجویی گسترده دانشگاه در تمامی مقاطع و رشتهها، بهویژه در مناطق محروم، از دیگر ویژگیهای برجسته این مجموعه است. بر این اساس، رسالت ما این است که اکوسیستم فناوری را به مناطقی که کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند، گسترش دهیم و عدالت فناوری را محقق کنیم.
دکتر محدثی زرندی در پایان تأکید کرد: دانشگاه پیام نور با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، از جمله فضاهای فیزیکی مناسب، نیروی انسانی متخصص، و بسترهای فناورانه، آماده همکاری با مجموعههای علمی و فناوری مختلف است. ارتباط با دانشگاه پیام نور به معنای دسترسی به شبکهای گسترده در ۴۰۰ نقطه کشور، شامل دانشجویان، اعضای هیأت علمی و زیرساختهای پژوهشی و آموزشی است. امیدواریم بتوانیم از این ظرفیتها برای توسعه هرچه بیشتر اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور بهرهبرداری کنیم.
در این نشست مشترک، مهندس رحمتالله حیدری مدیرعامل شرکت بهارستان کیش، با تأکید بر ضرورت ایجاد زنجیره منسجم علم و فناوری در کشور، از تلاش این مجموعه برای استانداردسازی فرآیندهای نوآوری، تسهیل ارتباط صنعت و دانشگاه و پرورش نیروهای متخصص در حوزه حل مسئله خبر داد.
وی اظهار داشت: هدف ما این است که حس "ما میتوانیم" را در جامعه علمی و صنعتی کشور تقویت کنیم. در این مسیر، نهتنها به ایجاد زیرساختهای فناورانه پرداختهایم، بلکه تلاش کردهایم تمامی زنجیرههای توسعه علم و فناوری را نهادینه کنیم و از برخوردهای مقطعی پرهیز شود. یکی از خلأهای اصلی سیستم نوآوری و فناوری کشور این است که مجموعهای مشخص برای شناسایی و استانداردسازی نیازهای فناورانه و دانشی صنایع کشور وجود ندارد. در این راستا، مجموعهای تخصصی برای کشف و استخراج مسائل بهصورت تخصصی و دقیق را به عنوان متولی این امر معرفی کردهایم تا به یکی از مهمترین بخش زنجیره توسعه فناوری، یعنی "احصاء مسئله"، بپردازد.
وی در ادامه تصریح کرد: متأسفانه در بسیاری از موارد، مسئلهیابی به درستی انجام نمیشود و تفاهمنامههایی امضا میشود که در نهایت، نتیجه ملموسی به همراه ندارد. موضوع دیگر، اساتید، نخبگان و دانشجویان دانشگاهها هستند که باید با چالشهای واقعی صنعت روبرو شوند. در همین راستا، مرکز نوآوری شرکت بهارستان کیش برگزاری رویدادهای تخصصی را در دستور کار قرار داده است؛ از رویدادهای کوتاهمدت یکروزه تا مسابقات بلندمدت یکساله، تا مسائل صنعتی و علمی به صورت عملی توسط نخبگان بررسی شود.
مدیرعامل شرکت بهارستان کیش با اشاره به اهمیت آموزش مهارتهای حل مسئله و کار تیمی افزود: در سیستم آموزشی فعلی، دانشجویان کمتر با مهارتهای حل مسئله، نگاه سیستمی و کار تیمی آشنا میشوند و این در حالی است که حل استاندارد مسائل فناورانه نیازمند یادگیری مهارت های اصولی برای حل مسئله است. در مراکز رشد ما، تمامی مراحل از نیازسنجی، امکانسنجی، طراحی مفهومی، طراحی جزئیات، ساخت نمونه اولیه و نمونه آزمایشگاهی تا توسعه فناوری مطابق با استانداردهای جهانی دنبال میشود. در کشورهای پیشرفته، فرآیند توسعه فناوری استانداردهای مشخصی دارد و ما نیز در داخل کشور، استانداردهایی برای این مسیر تعریف کردهایم.
مهندس حیدری در ادامه با اشاره به مدل توسعه استارتاپها اذعان کرد: در اکوسیستم کشور، معمولاً ابتدا شرکت ثبت میشود و سپس کار آغاز میشود، اما رویکرد ما متفاوت است. ابتدا هویت تیمی شکل میگیرد، و سپس فناوری توسعه پیدا میکند، محصولات اولیه ساخته میشود و بعد از آن در صورت اتصال به صنایع و رسیدن به قراردادهای تولید محصول سپس پوستههای حقوقی شرکت ایجاد میگردد و در این دوره گذار هسته های رشد فناوری توسط مجموعههای ما پشتیبانی میشوند. یکی از چالشهای بزرگ این مسیر، عدم استقبال صنعت از نخبگان در مراحل ابتدایی است که نه تنها نخبگان آشنایی درست و عمیقی از نیازهای فناورانه صنعت ندارند بلکه محصول اولیه ای نیز در راستای حل نیاز صنعت توسعه نداده اند، و از آنجایی که صنعت نیز نه زمان دارد که منتظر بماند و نه بودجه کافی جهت توسعه فناوری در سطوح پایین بلوغ فناوری را ندارد، بنابراین نیاز به نهادی داریم که فرآیند رشد و توسعه محصول اولیه را انجام دهد تا پس از آن، صنعت آمادگی پذیرش این تیم های نخبگانی و فناوریهای توسعه داده شده توسط ایشان را داشته باشد.
وی با تأکید بر نقش شرکت بهارستان کیش در تجاریسازی فناوریهای نوین اظهار داشت: نهایتاً، زمانی که این فرآیند به بلوغ رسید، شرکتهای دانشبنیان واقعی و مسئلهمحور شکل خواهند گرفت. ما در این مجموعه، کل این زنجیره را از مرحله احصاء مسئله، ایدهپردازی و رویدادهای نوآوری گرفته تا مرکز رشد، شتابدهندهها، استارتاپ استودیوها، صندوقهای سرمایهگذاری و تجاریسازی، بهصورت یکپارچه پیگیری میکنیم. همه این فرآیندها از طریق یک پلتفرم دیجیتال، از ابتدای چرخه تا انتهای آن، قابل رصد و مدیریت است.
در پایان خاطرنشان کرد: هر سازمانی که بخشی از این اکوسیستم را در اختیار دارد، میتواند با ما همکاری کند و ما نیز بخشهای قبل و بعد از آن را تکمیل خواهیم کرد. هدف ما این است که با مشارکت نهادهای علمی، صنعتی و سرمایهگذاری، یک اکوسیستم نوآوری و فناوری کارآمد و پایدار در کشور شکل دهیم که نهتنها به رشد فناوری، بلکه به حل چالشهای اساسی صنعت و اقتصاد کشور منجر شود.
گفتنی است شرکت بهارستان کیش یک شرکت مادر تخصصی در زیستبوم علم و فناوری کشور است که چرخه توسعه تکنولوژی را از فرایند کشف مسئله و ایجاد تیم فناور تا توسعه شبکه شرکتهای دانشبنیان را راهبری و مدیریت میکند.